Kunsten som vei gjennom mørket
Tuva Hennum, Astrid Senja Cyrus og Sonja Bunes
inviterte til kunstutstilling i Galleri Minneparken, i Arupsgate 5.

Publikum fikk oppleve sterke historier, fortalt i ord, bevegelse, musikk og bilder, men også glimt av håp. Kunstnernes arbeider: billedkunst, video, performance, installasjon, tegning, maleri og fotografi, ble samtale-startere ved den sentrale installasjonen «Det frie ords bord» der det ble servert varm grøt og rød saft av bordets vertinne Melanie Ekholdt underveis.

Aldersgrense var 18 år, men noen barn kom i følge med foreldre. Barn i skolealder som gikk forbi var veldig fascinert av de store maskene og installasjonen Tuva Hennum viste i ett av vinduene. En av jentene utbrøt at «det ligner på lærerne våre». Foruroligende siden maskene forestilte pedofile menn i Tuva sin forestilling.
Program
Fredag 15/11 kl. 17-20: Åpning med musikk
Lovise AK, Preben Olram, Tuva Hennum og Thomas Hildebrand
Lørdag 16/11 og søndag 17/11, kl. 12-17:
Performance begge dager kl. 14-16 med Astrid Senja Cyrus og Lotte Pia Stenfors, samt Tuva Hennum.
Fotografering var ikke tillatt.

Tuva Hennum jobber med «En pentalogi om fattigdom» som skal ferdigstilles i 2026 i samarbeid med figurteatret i Nordland. En av de fem delene i verket omhandler fraværet av en far og hva som skjer når barnet selv prøver å finne sin egen pappa. Første del vil bli en teaterforestilling, «Mitt pedofile eventyr», som ble spilt 30/10-2/11 2024 i et bakgårdshus på Grønland i Oslo. Utstillingen var basert på forestillingen. Hennum skapte et samspill mellom verden utenfor vinduene i galleriet og verden inne i galleriet. Utenfor Galleri Minneparken er en lekeplass.
Astrid Senja Cyrus viste prosjektet «Lete i Lethe, – glemselens elv».
Hun har utforsket prosessen med tilsynekomsten av fortrengt materiale. Protagonisten fisker i glemselens elv, Lethe, og bruker den greske myten som en slags ryggrad i fortellingen. Den lange prosessen med hukommelsesbiter, de forvrengte utrykkene, og behovet for å døyve smertefulle minner, blir tematisert.


Sonja Bunes stilte ut tegning og maleri.
Hun møter i sin prosess noe av seg selv, noe ubevisst kommer til syne. I tegning og maleri kommer «sannheter» frem. Noen som hun forsøkte holde skjult for seg selv dukket opp og krevde oppmerksomhet. Hun tok utfordringen, og møtte det som gjemte seg i mørket.
Billedbygging kan være både et anker og en flukt, men mest et kommunikasjonsverktøy for dialog, intuisjon, fag, refleksjon, følelser, relasjoner, uttrykksbehov, – og en individuasjons-prosess.
Utstillingen er en oppfølger av KMISO-møteplassene på Gamle Rådhus Scene
«Kunsten som lim for det oppstykkede – La oss henge sammen her og nå» i 2023, og
«Kunsten som frigjører av det ordløse» i 2022, som ble støttet av Oslo Kommune og Fritt Ord.
